PRESA

Simpozion de educație perinatală SAMAS

Simpozion de educație perinatală SAMAS

Dr. Niculescu a fost invitat să susțină o prezentare despre operația cezariană și impactul acesteia asupra mamei și fătului, atât imediat după naștere cât și pe termen lung, în cadrul primului simpozion de educație perinatală din România, organizat de asociația SAMAS. În cadrul aceluiași eveniment, peste 250 de participanți au identificat soluții pentru sănătatea mamei și a bebelușului. 

Asociația SAMAS, prima rețea de educatori perinatali din România, a organizat între 20-21 noiembrie primul Simpozion de Educație Perinatală din țară, la București.

Invitaţi din lumea medicală:

  • Dr. Cristian Bușoi - Europarlamentar,
  • Dr. Victor Olsavszky – Preşedintele OMS România,
  • Dr. Prof. Marin Burlea – Presedintele Societăţii de Pediatrie ,
  • Dr. Iosif Niculescu - Medic Primar Obstetrică-Ginecologie,
  • Dr. Sandra Alexiu – Vicepreşedintele Societăţii Naţionale a Medicilor de Familie,
  • Dr. Iuliana Ceaușu, Medic Primar Obstetrică-Ginecologie,
  • Dr. Cornelia Preda, Medic Primar Neonatologie,  
  • Dna. Astrid Osbourne, Moașă-şefă la Spitalul Universitar din Londra,
  • Cristina Mușină, Asistent Medical, Președintele Filialei OAMR Bistrița,

 

Concluziile Simpozionului au fost următoarele:

  • Educația perinatală este absolut necesară pentru ameliorarea stării de sănătate a mamei și sugarului în România, cu condiția să fie realizată în mod competent, în acord cu recomandările internaționale și legislația țării și ușor accesibilă pentru viitori părinți din toată țara. La nivelul Uniunii Europene există linii de finanțare care sustin implementarea de astfel de programe în țările membre.
  • Utilitatea educației perinatale nu este limitată la determinarea unei experiențe mai bune a nașterii, ci la întreaga perioadă critică din primele 1000 zile de viață ale copilului, ducând la o sănătate mai bună pe toata durata vieții. Se estimează că pana la 20% din sănătatea la vârsta de adult se datorează bagajului genetic, deci moștenită. Aceasta înseamnă că mai mult de 80% din riscul de apariție a bolilor la vârsta de adult se datorează mediului, aici menționând în primul rând nutriția și stilul de viață.
  • Sistemul medical din România trebuie să ia act de dreptul femeii de a nu suferi abuzuri și lipsa de respect la naștere, conform OMS, iar femeile din România trebuie să fie informate despre aceste drepturi.
  • Moașele sunt o verigă esențială în orice sistem civilizat de sănătate, iar asistența acordată este apreciată de femei și generează economii în sistem.
  • Practica cezarienelor la cerere este problematică din mai multe puncte de vedere, cel mai important fiind efectele asupra sănătății copilului pe termen scurt (prematuritate accidentală) și lung (privarea de colonizarea cu bacteriile benefice ale mamei, ceea ce afectează imunitatea).
  • Reteaua SAMAS, prin modelul său de furnizare a educației și suportului perinatal la scară naţională, este un cadru solid, competent şi profesionist pentru orice moașă sau asistent medical care dorește să activeze ca Educator Perinatal în comunitatea sa.

Câteva detalii din prezentările care au stârnit ample dezbateri cu audiența:

Îmbunătățirea stării de sănătate a mamei și copilului, educația perinatală și prevenția sunt câteva direcții strategice ale programului de sănătate 2014-2020 la nivelul Uniunii Europene. Dr . Cristian Bușoi, europarlamentar, a vorbit despre nevoia de implementare a unor programe cu impact pe termen lung, prezentând oportunitățile de finanțare pentru Educația Perinatală prin Programele de finanțare din Strategia de Sănătate 2014-2020.

Dr. Prof. Burlea Marin, Medic Pediatru (Preşedintele Societăţii Române de Pediatrie)a vorbit cu pasiune despre importanţa crucială a nutriției şi îngrijirii copiilor în primele 1000 de zile de viaţă şi rolul pe care toţi profesioniştii în sănătate care îngrijesc binomul mamă-făt (ginecologi, obstetricieni, neonatologi, medici de familie, moaşe şi pediatrii) ar trebui să și-l asume pentru ca mama să mănânce corect, iar bebeluşii să fie alăptaţi exclusiv şi la cerere în primele 6 luni de viață.

Despre numărul mare de cezariene și urmările asupra mamei și copilului a vorbit Dr. Iosif Niculescu – Medic Primar Obstetrică-Ginecologie (Maternitatea Medicover București), dezbătând cu audiența atât motivațiile pentru care mamele ajung să își dorească nașterea prin cezariană, cât și cadrul legal care fundamentează refuzul sau acceptul medicului obstetrician de a face o operatie de cezariană fără motivație medicală. În România, rata de cezariene este de 36,9 %, în timp ce recomandarea OMS este de 10-15%, una dintre cauzele obiective ce determină acest procent de cezariene din România  fiind și lipsa unui program susținut de educare a populației.

Dr. Victor Olsavszky, Director al Biroului OMS Romania, a impresionat audiența cu o prezentare interactivă și un studiu de caz pe baza căruia participanții la conferință  au  identificat și enumerat cel putin 10 acte de abuz și încălcare gravă a drepturilor femeii, așa cum au fost ele definite anul acesta de Organizația Mondială a Sănătății. Din păcate, astfel de situații se regăsesc încă în practicile din România, educația perinatală având un rol esențial în reducerea acestora.

Dr. Sandra Alexiu, Medic Primar Medicină de Familie (Vicepreședinte SNMF) a expus într-un mod captivant tema delicată a părinților care refuză vaccinarea copiilor și a prezentat audienței cele mai frecvente motive pentru care părinții refuză vaccinarea, contextele în care aceste ”argumente” au ajuns atat de convingătoare,  precum și explicațiile pe care cadrele medicale și educatorii perinatali le pot oferi acestora, astfel încât să combată, ceea ce a dus la scăderea ratei de imunizare sub pragul de siguranţă.

Corina Croitoru, activist pentru prevenirea prematurității (Asociația Unu și Unu) a marcat unul dintre cele mai emoționante momente ale simpozionului, relatând experiența dificilă a părinților de prematuri, precum și necesitatea informării atât despre metodele de prevenție a prematurității, dar și a unui sistem de suport solid care să preia sprijinirea și îndrumarea părinților de prematuri. Dna. Croitoru a prezentat două dintre soluțiile lansate de Asociația Unu și Unu: Ghidul Prematurului și Linia de suport telefonic Alo, prematuritate!

Tot în cadrul discuţiei despre prematuritate, Dr. Cornelia Preda, Medic Primar Neonatologie (Policlinica Sanador) a indicat drept una dintre cauzele ratei crescute de prematuritate din România tot practica cezarienelor la cerere, programate inainte ca fătul să fie la termen. Discuția a fost continuată de Dr. Iuliana Ceaușu, Medic Primar Obstetrică-Ginecologie (Spitalul Cantacuzino) care a propus soluția înființării Unităților de Creștere a Prematurilor, asfel încât secțiile de Terapie Intensivă Neonatală să nu fie suprasolicitate.

Dna Astrid Osbourne, Moașă-sefa la Spitalul Universitar din Londra, a generat interes și discuţii despre rolul moașelor în sănătatea comunității, menționând că îngrijirea medicală acordată de moașe în timpul sarcinii, nașterii și lăuziei femeii sănătoase este prima opţiune în Marea Britanie, fiind foarte apreciată de mame, dar şi mai economică pentru sistem. Dna Astrid Osbourne a subliniat că această politică de sănătate publică în care peste 60% dintre nașteri sunt conduse de moașe generează o rată foarte bună a nașterilor pe cale naturală.

Cristina Mușină, Asistent Medical, Președintele Filialei OAMR Bistrița, a prezentat noul cadru legal în care moașele și asistenții medicali își pot deschide cabinete independente, indicând faptul că, deși este un pas înainte pentru aceste două profesii, textul noilor normative este atât de lacunar și neclar, încât, deși această nouă formă de practică a apărut de aproape 1 an, niciun asistent sau moașă nu și-a deschis un cabinet independent. Dna. Mușină a precizat că educația perinatală este una dintre activitățile care pot fi practicate în mod independent fără probleme în cadrul legal actual.